Een Schoon Nieuwjaar!

Zijn de lichaamsverzorgingsproducten die we gebruiken echt wel zo goed als de reclames beweren? En hoe zit het met het effect dat ze hebben op onze leefomgeving?

De VPRO heeft op zijn site een leuke methode om goede voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren. Via een keuze menu word je geattendeerd op mogelijkheden om bij te dragen aan een betere wereld of gezonder leven. https://www.vprogids.nl/extra/specials/goede-voornemens/voornemens/kies-je-voornemen#1e4c0b5-7d96-4bfd-a81c-0cbbf7db26da

Zo kwam ik uit bij een boek van James Hamblin, uitgegeven door De bezige bij. In het voorwoord staat al iets waardoor je meteen wakker bent (zonder te douchen;) Het begint zo:

‘Vijf jaar geleden hield ik op met douchen. Dat wil zeggen: volgens de momenteel gangbare definities van het woord ‘douchen’. Ik maak mijn haar nog weleens nat, maar ik gebruik geen shampoo, conditioner of zeep meer, behalve op mijn handen. Verder ben ik opgehouden met andere verzorgingsproducten – scrubspul, vochtinbrengende crème, deodorant – die ik vroeger altijd met hygiëne associeerde. Niet dat ik iedereen deze aanpak hier nu zou willen aanbevelen, want het was in meer dan één opzicht vreselijk, maar het heeft ook mijn leven veranderd. Ik zou nu het liefst zeggen dat ik ben gestopt met douchen om een of andere nobele fatsoensreden, zoals het feit dat de gemiddelde Amerikaanse douchebeurt zo’n 80 liter brandschoon drinkwater kost. Dat water komt dan vol te zitten met op aardolie gebaseerde reinigingsmiddelen en zeepsoorten op basis van palmolie die gewonnen wordt op stukken land die anders nog steeds regenwoud zouden zijn.

De lichaamsverzorgingsproducten die de hele wereld rond gesleept worden in brandstofslurpende schepen en treinen bevatten antibacteriële conserveermiddelen en plastic microdeeltjes die in onze meren en rivieren eindigen en via ons eten en grondwater in ons eigen lichaam terechtkomen. Schappen en nog eens schappen vol van dit soort producten worden overal ter wereld verkocht in plastic flessen die nooit afgebroken zullen worden en uiteindelijk drijvende eilanden vormen in de oceanen. Eilanden waarmee walvissen tragisch genoeg proberen te paren. Dat van die walvissen is niet waar (hoop ik), maar de rest van dit verhaal is het wereldwijde effect van de dagelijkse badkamerrituelen van zeven miljard mensen, waarbij ik niet eens echt stilstond op de dag dat ik ophield met douchen.’

Gelukkig is het niet zo moeilijk om te besluiten wat minder zeepproducten in plastic flessen te gebruiken. Wat vaker bosbaden, een glas water en een gereinigde geest doen wonderen voor je huid. Op naar een schoon 2021!

Namasté

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.