monique-smit
… Aandachtig in het leven in verbinding met anderen…

Wie ben ik

Ik ben Monique Smit en beoefen al meer dan 30 jaar yoga met hart en ziel. Mijn yogacentrum bestaat sinds 2000 en heet Yogapraktijk Sterrebos. Ik ben opgeleid door Hans ’t Hart van De Blikopener in Tilburg en door de docenten van Yogaopleiding Samsara in Bilthoven. Als vakspecialist recenseer ik boeken en andere media over yoga, meditatie, persoonlijke ontwikkeling en filosofie voor Nederlandse Bibliotheekdienst Biblion. Daarnaast ben ik zorgethica.

Ik ben 20 jaar lid geweest van de Vereniging van Yogadocenten. Inmiddels heb ik mij als professioneel yogadocent bewezen. Ik volg nog wel regelmatig bijscholingen en workshops bij collega yogadocenten. Yoga wordt door zorgprofessionals en wetenschappers aanbevolen als een goede, preventieve manier van gezond leven (lifestyle) bij zorgverzekeraars. Vergoeding van de kosten van yogales kan op basis van de volgende argumenten plaatsvinden:

  1. Leren luisteren naar je lijf gebeurt met yoga op dagelijkse basis, preventie eis nummer één en yogabeoefening  als een goede gewoonte, kan gemakkelijk in het persoonlijke dagritme worden ingepast.
  2. Yoga kan groepsgewijs én individueel worden beoefend, leent zich goed om telkens op licht organisatorische basis te worden opgefrist , zonder zware inbreuken op het persoonlijke leven.
  3. Yoga kan een leven lang voortgaan, ook met afnemende lichamelijke mogelijkheden, het is realistische preventie, mensen zélf houden in het lijf gaande wat kan, ook als ze op hoge leeftijd komen. Dus de kern van waarom op een bewuste manier bewegen zo goed is:  mensen ondersteunen hun eigen vitaliteit, ook als zij oud en zeer oud zijn.

Cursussen

Ik geef les in hatha yoga. Daarnaast volg ik regelmatig yogabijscholingen en loop ik stage bij collega’s op het gebied meditatie, ontspanning en mindfulness om methoden en technieken door te kunnen geven aan cursisten. Ik specialiseerde me in pranayama bij Douwe Tiemersma en deed de afgelopen jaren bijscholingen en workshops in Kashmiryoga, Restorative yoga, Iyengar yoga, yoga nidra en klankschalen bespelen. Kashmiryoga is een benadering waarmee het lichaam elastischer en gevoeliger wordt en waardoor je je energetische mogelijkheden vergroot. Restorative yoga is een vorm die geen inspanning vraagt en vooral geschikt is bij herstel van ziekte en als er meer behoefte is aan zachtheid en ontspanning. Yoga nidra is een vorm van yoga waarmee een diepe ontspanning kan worden bereikt.

In februari werd ik geinterviewd door Corinne Heyrman van radio Kras . Ik ben te horen in de podcast Radio Kras #30: Sneeuwklokjes & Soepzooi

https://podcastluisteren.nl/pod/Radio-Kras#/

Master Zorgethiek

Ik ben universitair geschoold (master) in de Geesteswetenschappen, studierichting Zorg, Ethiek en Beleid aan de Universiteit van Tilburg. De zorgethiek zet de relatie tussen cliënt en zorgverlener op de eerste plaats en stelt dat goede zorg pas kan worden gegeven als het verhaal van de ander werkelijk wordt gehoord.

Mijn masterthesis is te vinden op internet onder de titel ‘Presentie en emotie’. Het is een onderzoek naar de morele doorwerking van emotie in de praktijk van hulpverleners in de maatschappelijke zorg. Een bewerking van mijn thesis is opgenomen in het boek: ‘Buigzame zorg in een onbuigzame wereld over presentie als transitiekracht in de langdurige zorg. ‘Van prof. A.J. Baart en anderen (hoofdstuk 2.3).

Op de website Zorgethiek.nu meer over menslievendheid, presentie en aandacht in de zorg.