luisteren-naar-je-pen-header
Ontdek met creatieve schrijftechnieken wat er onder de oppervlakte bij je leeft.

Creatief schrijven

Op zaterdagochtend 11 september van 10.00 – 12.00 uur

geef ik een introductieles Luisteren naar je Pen.

Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar:

yogasterrebos@gmail.com

Luisteren naar je pen

Tijdens de cursus leer je via speelse schrijftechnieken herinneringen en gevoelens in woorden te vangen. Deze vorm van schrijven is een mooie manier om  wegen naar je hart te bewandelen. Hij geeft je houvast om luchtig te reflecteren op je leven. Je hoeft niet chronologisch te zijn en niet volledig. Je hoeft geen samenhangend levensverhaal te schrijven. De samenhang ontstaat vanzelf. Al schrijvend over alles wat je beweegt word je je bewust van je diepere beweegredenen. Door te luisteren naar de stukjes tekst van je medecursisten kom je in verbinding met hen. Teksten en belevingen delen zorgen voor een gevoel van verbondenheid. De overeenkomsten en verschillen verruimen je blik en juist dat werkt bevrijdend. Je bent zelf vrij om iets wel of niet te delen.

Wanneer

In september in het Sterrebos begint er een nieuwe cursus Luisteren naar je pen.

De data zijn:

Luisteren naar je pen 1: september, oktober en november

Luisteren naar je pen 2: maart, april en mei

Andere locaties waar deze cursus gegeven wordt vind je op https://shodo.nl/in_de_buurt/

Wil je meer weten over schrijfcursussen? Kijk dan op  http://www.schrijvenonline.org/ 

 

Shodo gecertificeerd cursusleider

Deze schrijfmethode is ontwikkeld door Christine de Vries van Shodo. Christine geeft  al jarenlang cursussen en trainingen creatief dagboekschrijven en heeft inmiddels al heel wat gecertificeerde trainsters met unieke vaardigheden de wereld in laten gaan.

Alles wat ik geleerd heb in de training is voor mij een rijke inspiratiebron. In heel Nederland en in België wordt deze cursus gegeven door gecertificeerde trainers. Ik ben één van deze trainers.

Voor wie

Voor iedereen die het leuk vindt om met anderen te schrijven en fragmenten uit het eigen leven vast te leggen. Je hoeft geen schrijfervaring te hebben maar wel de wens om naar je hart te luisteren.

Je leert aandacht schenken aan wat er op diepere lagen in je leeft en daar woorden aan te geven. Door te focussen op fragmenten uit je leven, krijg je meer zicht op het geheel. Door je verhaal te delen met anderen kom je ‘in de wereld’. Soms dienen zich thema’s aan die je allang vergeten was en die toch zinvol zijn om over te reflecteren en te delen. Niets hoeft, alles mag. Schijnbaar onbelangrijke belevenissen kunnen winnen aan betekenis. Je leert zin geven aan je eigen leven.

Verbinding

Het mooie aan de cursus Luisteren naar je pen is dat hij je in verbinding brengt met jezelf en met anderen . Met het delen van je teksten geef je iets van je binnenwereld prijs. Dat is niet altijd even makkelijk  maar juist daardoor leer je je menselijkheid te omarmen en die van je medecursisten. Met speelse oefeningen leer je woorden geven aan grote en kleinere thema’s in je leven en zie je patronen zichtbaar worden door de taal heen. Je ervaart dat het juist de kwetsbaarheid is, die ons verbindt en die ons gezamenlijke kenmerk is.

Kosten

€180,- inclusief koffie en thee
Aanmelding en informatie: yogasterrebos@gmail.nl

Innerlijk pelgrimeren

Schrijvend op weg gaan naar je hart. Onderweg zijn met reisgenoten en genieten van het landschap van je eigen natuur.  Een pelgrimstocht op papier maken. Met creatieve schrijftechnieken ontdekken waar je verlangens over gaan en welke dromen er bij je leven.

Voor wie

Voor iedereen die schrijvend de rust en de stilte in zichzelf wil ontdekken en de wereld met nieuwe ogen wil leren bekijken. Schrijfervaring is niet nodig. Je hoeft alleen maar  de stappen naar je hart te zetten. De ziel gaat te voet.

Wat leer je

Je leert waar je nu staat en vandaaruit ga je – met je hart als kompas- op reis. Onderweg werk je met het labyrint als symbool voor de levensweg. Welke bagage neem je mee? Je leert jouw waarden en diepere beweegredenen kennen en gaandeweg openen de deuren naar je binnenwereld zich.

Kosten €280,- inclusief maaltijden, drankjes en 2 overnachtingen

Aanmelding en informatie:

yogasterrebos@gmail.com Monique Smit, docent creatief schrijven en yogadocent

www.yogasterrebos.nl tel. 076-5810870 of  06-13286386

Mijn missie

Mijn missie met de cursussen Luisteren naar je pen en Innerlijk pelgrimeren  is (dezelfde als in mijn yogapraktijk) mensen in verbinding te brengen met zichzelf, met elkaar en daarmee met iets hogers, het magische, dat wat ons menselijke denken overstijgt en wat ons samen verbindt. De oorspronkelijke betekenis van het woord ligare is verbinden. Het is de kunst om ons telkens opnieuw in alle openheid weer met de ander te verbinden. Als tijdgenoten, tochtgenoten reizen we samen door het leven hier en nu op aarde. Wat zou het fijn zijn als we dat open en zonder angst kunnen doen. Om met de Zuid-Afrikaanse dichter Marianne Williamson te spreken: ‘Als we van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.’

schrijfcafe breda

Regelmatig organiseer ik, soms in samenwerking met gastdocenten, het Schrijfcafé Breda. Aan de hand van een thema krijg je schrijfopdrachten. Je doet inspiratie op en kunt met andere schrijvers praten over je voortgang en tips uitwisselen. De sfeer is ongedwongen, de opdrachten zijn creatief en luchtig. De bijeenkomsten staan op zich, je kunt meedoen wanneer je wilt. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Beluister hier een en interview met mij over het schrijfcafé. Tijdens de Week van de poëzie: (2015) Met zingen is de liefde begonnen was Omroep Brabant te gast bij ons. In het fragment zijn drie gedichten te horen van deelnemers en een kort interview. http://www.omroepbrabant.nl/?news/223811582/Week+van+de+poezie+Met+zingen+is+de+liefde+begonnen.aspx .

Deelname is 15 euro, inclusief 2 consumpties. Neem zelf pen en papier of een laptop / tablet mee, er is gratis internet beschikbaar. De smaak te pakken gekregen? Op deze sites vind je andere locaties van schrijfcafé’s http://shodo.nl/schrijven/Schrijfcafes_Nederland

Teksten en recensies NBD Biblion

In mijn schrijfatelier smeed ik woorden tot zinnige taal en maak ik informatie toegankelijk. Ik redigeer en schrijf teksten, essay’s, artikelen en schrijf gedichten. Al meer dan dertig jaar recenseer ik boeken voor NBD/Biblion. De laatste jaren recenseerde ik voornamelijk boeken over filosofie, yoga, meditatie, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Deze recensies zijn bedoeld als aanschafinformatie ten behoeve van de collectievorming van openbare bibliotheken.

Workshops

Ik geef regelmatig schrijfworkshops voor mensen die hun verjaardag willen vieren, op teamdagen of zomaar omdat een groep mensen samen wil schrijven. Ik verzorg dan een inspirerende workshop met of zonder lunch en koffie en thee. Zelf volg ik regelmatig schrijfworkshops om inspiratie op te doen. Zo volgde in in maart 2019 Schilderen met woorden. Dit is het verhaal dat ik schreef tijdens de workshop: ‘Word wie ge zijt’

Deze workshop wordt in verschillende musea gegeven door Olga Majeau. De cursus Creatief schrijven 2 volg ik op dit moment (mei 2019-nov. 2019) aan de Querido Academie in Amsterdam.

In 2019 volgde ik bijj Querido de cursus Creatief Schrijven 2: Verdieping. https://www.queridoacademie.nl/basis-creatief-schrijven-2/ waar ik met veel plezier mijn verhaal over August schreef.

Zorgethiek

Mijn masterthesis is te vinden op internet onder de titel ‘Presentie en emotie’.http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=114438 Het is een onderzoek naar de morele doorwerking van emotie in de praktijk van hulpverleners in de maatschappelijke zorg. Een bewerking van mijn thesis is opgenomen in het boek: ‘Buigzame zorg in een onbuigzame wereld over presentie als transitiekracht in de langdurige zorg. ‘Van prof. A.J. Baart en anderen (hoofdstuk 2: De praktijk: anders zorg geven, presentie beoefenen). Op de website Zorgethiek.nu meer over menslievendheid, presentie en aandacht in de zorg.