luisteren-naar-je-pen-header
Ontdek met creatieve schrijftechnieken wat er onder de oppervlakte bij je leeft.

Creatief schrijven

Op 23 april 2024 gaat de cursus Luisteren naar je pen van start.

Op 23 april van 9.30 – 11.30 uur kun je meedoen met een introductieles Luisteren naar je Pen. De cursustijd is van 19.30 uur – 21.30 uur
Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar:
yogasterrebos@gmail.com

Luisteren naar je pen

 

Luisteren naar je pen

Schrijf je graag en vind je het leuk om teksten met anderen te delen? Dan is deze cursus creatief schrijven misschien iets voor jou. Het is een laagdrempelige manier om bezig te zijn met literair schrijven. Tijdens de cursus leer je via speelse schrijftechnieken herinneringen en gevoelens in woorden te vangen. Deze vorm van schrijven is een mooie manier om  wegen naar je hart te bewandelen. Hij geeft je houvast om luchtig te reflecteren op je leven. Je hoeft niet chronologisch te zijn en niet volledig. Je hoeft geen samenhangend levensverhaal te schrijven. De samenhang ontstaat vanzelf. Al schrijvend over alles wat je beweegt word je je bewust van je diepere beweegredenen. Door te luisteren naar de stukjes tekst van je medecursisten kom je in verbinding met hen. Teksten en belevingen delen zorgen voor een gevoel van verbondenheid. De overeenkomsten en verschillen verruimen je blik en juist dat werkt bevrijdend. Je bent zelf vrij om iets wel of niet te delen.

Wanneer

In april 2024 begint er weer een nieuwe cursus Luisteren naar je pen.

 

Poeziewandeling

 

Inspiratie voor een gedicht op de Oude Buisse Heide

Poëziewandeling op de Oude Buisse heide

We wandelen de gedichtenroute van Henriette Roland Holst over het landgoed en pauzeren om gedichten te schrijven. Oorspronkelijk maakte ik de opdrachten voor Natuurmonumenten waar ik als vrijwilliger werk. Nu kun je deze wandeling samen met mij doen. Je kunt hem boeken als uitje voor een verjaardag, familiereünie of andere gelegenheid. De kosten zijn €19,50 per persoon

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oude-buisse-heide/route/gedichtenroute-henriette-roland-holst

Wil je meer weten over schrijfcursussen? Kijk dan op  http://www.schrijvenonline.org/

 

 

Gecertificeerd cursusleider en schrijftrainer 

Luisteren naar je pen is ontwikkeld door Christine de Vries van Shodo. Christine geeft al jarenlang cursussen en trainingen creatief dagboekschrijven en heeft inmiddels al heel wat gecertificeerde trainsters met unieke vaardigheden de wereld in laten gaan. Verder ben ik opgeleid in schrijftrainingen door Querido Academie, Fontys, Instituut voor biografiek en heb ik aan de Universiteit voor Humanistiek onderzoek gedaan naar het effect van creatief schrijven. Ik ben universitair opgeleid geesteswetenschapper met als afstudeerrichting zorgethiek en beleid. 

Wat ik geleerd heb in de schrijftrainingen is voor mij een rijke inspiratiebron. In heel Nederland en in België worden schrijfcursussen gegeven door gecertificeerde trainers. Ik ben één van deze trainers.

Voor wie
Voor iedereen die het leuk vindt om met anderen te schrijven en fragmenten uit het eigen leven vast te leggen. Je hoeft geen schrijfervaring te hebben maar wel de wens om naar je hart te luisteren.

Je leert aandacht schenken aan wat er op diepere lagen in je leeft en daar woorden aan te geven. Door te focussen op fragmenten uit je leven, krijg je meer zicht op het geheel. Door je verhaal te delen met anderen kom je ‘in de wereld’. Soms dienen zich thema’s aan die je allang vergeten was en die toch zinvol zijn om over te reflecteren en te delen. Niets hoeft, alles mag. Schijnbaar onbelangrijke belevenissen kunnen winnen aan betekenis. Je leert zin geven aan je eigen leven.

Verbinding

Het mooie aan een cursus creatief schrijven is dat je in verbinding komt met jezelf en met anderen. Met het delen van je teksten geef je iets van je binnenwereld prijs. Dat is niet altijd even makkelijk  maar juist daardoor leer je je menselijkheid te omarmen en die van je medecursisten. Met speelse oefeningen leer je woorden geven aan grote en kleinere thema’s in je leven en zie je patronen zichtbaar worden door de taal heen. Je ervaart dat het juist de kwetsbaarheid is, die ons verbindt en die ons gezamenlijke kenmerk is.

Kosten

€180,- inclusief koffie en thee
Aanmelding en informatie: yogasterrebos@gmail.nl

Art journalen

 

 

 

Regelmatig organiseer ik een artjournal ochtend in het Sterrebos. Een art journal is een visueel dagboek, een plek waar je met creatieve materialen kunt verbeelden. Art journalen is een fijne manier om naar binnen te keren en stil te staan bij de schoonheid in je leven. Je bent op een persoonlijke manier creatief bezig zonder dat de nadruk ligt op het maken van iets moois. Aan de hand van speelse opdrachten ontstaat jouw unieke pagina. Je kunt je papier beschouwen als een spiegel van je innerlijke landschap. Je penselen laten in kleuren en vormen je gedachten en gevoelens spreken. Jouw artjournal laat een momentopname van je leven zien. Je kunt ook een weekjournal maken. Dan maak je elke week een pagina met tekst en beeld over je belevenissen van die week.

Biografische verkenningen

In maart begint er in Nieuwe Veste de cursus Creatief schrijven in Biografische verkenningen.

Creatief schrijven en door je levensverhaal wandelen zorgt voor vitaliteit en stimuleert je levenslust. In deze cursus gaan we via de taal op zoek naar herinneringen en naar waar het leven je raakt en geraakt heeft.  Dagelijkse gebeurtenissen krijgen meer betekenis als je er op inzoomt. Samen halen we op een luchtige manier naar boven wat op een dieper niveau aanwezig is. Al schrijvend komt in taal naar buiten wat binnenin leeft. We schrijven over herinneringen, gevoeligheden en over verlangens waarbij er ook volop aandacht is voor anekdotes en humor.

De manier waarop we samenwerken als schrijfgroep biedt veiligheid en er is zeker ook ruimte voor het ongewisse. Het belangrijkste is plezier beleven, ontdekken en rust vinden. De manier waarop we werken is speels en uitnodigend. Je leert met nieuwe ogen kijken. Zo worden langzaam maar zeker de contouren van levensthema’s zichtbaar. Teksten geschreven vanuit nieuwe invalshoeken kunnen dan uitmonden in een overzicht waar lijn in te ontdekken is. Het gaat in deze cursus meer om het proces dan om het uiteindelijke product.

https://www.nieuweveste.nl/index.php/cursus/category/schrijven/schrijven_2/levensverhalen-schrijven_219103

Innerlijk pelgrimeren

Schrijvend op weg gaan naar je hart. Onderweg zijn met reisgenoten en genieten van het landschap van je eigen natuur.  Een pelgrimstocht op papier maken. Met creatieve schrijftechnieken ontdekken waar je verlangens over gaan en welke dromen er bij je leven.

Voor wie

Voor iedereen die schrijvend de rust en de stilte in zichzelf wil ontdekken en de wereld met nieuwe ogen wil leren bekijken. Schrijfervaring is niet nodig. Je hoeft alleen maar  de stappen naar je hart te zetten. De ziel gaat te voet.

Wat leer je

Je leert waar je nu staat en vandaaruit ga je – met je hart als kompas- op reis. Onderweg werk je met het labyrint als symbool voor de levensweg. Welke bagage neem je mee? Je leert jouw waarden en diepere beweegredenen kennen en gaandeweg openen de deuren naar je binnenwereld zich.

Kosten €180,- inclusief koffie en thee

Aanmelding en informatie:

yogasterrebos@gmail.com Monique Smit, docent creatief schrijven en yogadocent

www.yogasterrebos.nl tel. 06-13286386

Mijn missie

Mijn missie met de cursussen Luisteren naar je pen en Innerlijk pelgrimeren  is (dezelfde als in mijn yogapraktijk) mensen in verbinding te brengen met zichzelf, met elkaar en daarmee met iets hogers, het magische, dat wat ons menselijke denken overstijgt en wat ons samen verbindt. De oorspronkelijke betekenis van het woord ligare is verbinden. Het is de kunst om ons telkens opnieuw in alle openheid weer met de ander te verbinden. Als tijdgenoten, tochtgenoten reizen we samen door het leven hier en nu op aarde. Wat zou het fijn zijn als we dat open en zonder angst kunnen doen. Om met de Zuid-Afrikaanse dichter Marianne Williamson te spreken: ‘Als we van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.’

Schrijfcafe Breda

Vanaf januari 2023 is het Schrijfcafé Breda in het Sterrebos. Aan de hand van een thema krijg je schrijfopdrachten. Je doet inspiratie op en kunt met andere schrijvers praten over je voortgang en tips uitwisselen. De sfeer is ongedwongen, de opdrachten zijn creatief en luchtig. De bijeenkomsten staan op zich, je kunt meedoen wanneer je wilt. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

In dit filmpje zie je deelnemers van het schrijfcafé in januari gedichten die ze zelf schreven voordragen. https://youtu.be/r4CpuQizifo

Deelname is 15 euro, inclusief 1 consumptie. Neem zelf pen en papier of een laptop / tablet mee, er is gratis internet beschikbaar. De smaak te pakken gekregen? Op deze sites vind je andere locaties van schrijfcafé’s https://shodo.nl/schrijven/Schrijfcafes_Nederland

Teksten en recensies NBD Biblion

In mijn schrijfatelier smeed ik woorden tot zinnige taal en maak ik informatie toegankelijk. Ik redigeer en schrijf teksten, essay’s, artikelen en schrijf gedichten. Ik recenseerde 40 jaar boeken voor NBD/Biblion. De laatste jaren recenseerde ik voornamelijk boeken over filosofie, yoga, meditatie, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Deze recensies zijn bedoeld als aanschafinformatie ten behoeve van de collectievorming van openbare bibliotheken.

Workshops

Ik geef regelmatig schrijfworkshops voor mensen die hun verjaardag willen vieren, op teamdagen of zomaar omdat een groep mensen samen wil schrijven. Ik verzorg dan een inspirerende workshop met of zonder lunch en koffie en thee. Zelf volg ik regelmatig schrijfworkshops om inspiratie op te doen. Zo volgde in in maart 2019 Schilderen met woorden. Dit is het verhaal dat ik schreef tijdens de workshop: ‘Word wie ge zijt’

Deze workshop wordt in verschillende musea gegeven door Olga Majeau. De cursus Creatief schrijven 2 volg ik op dit moment (mei 2019-nov. 2019) aan de Querido Academie in Amsterdam.

In 2019 volgde ik bij Querido de cursus Creatief Schrijven 2: Verdieping. https://www.queridoacademie.nl/basis-creatief-schrijven-2/ waar ik met veel plezier mijn verhaal over August schreef.

 

Zorgethiek

Mijn masterthesis is te vinden op internet onder de titel ‘Presentie en emotie’.http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=114438 Het is een onderzoek naar de morele doorwerking van emotie in de praktijk van hulpverleners in de maatschappelijke zorg. Een bewerking van mijn thesis is opgenomen in het boek: ‘Buigzame zorg in een onbuigzame wereld over presentie als transitiekracht in de langdurige zorg. ‘Van prof. A.J. Baart en anderen (hoofdstuk 2: De praktijk: anders zorg geven, presentie beoefenen). Op de website Zorgethiek.nu meer over menslievendheid, presentie en aandacht in de zorg.