lotusbladeren
Balans in beweging

Yoga en creatief schrijven bij Yoga Sterrebos

Improviseren kun je leren

Even stilstaan in een yogahouding tijdens de wandeling

In alles een beginner

Improvisatie talent zoekt dramatische situatie om samen los te gaan. Hou je van het onverwachte,het ongewisseen het avontuur? Dan zul je het leuk vinden om een eindje met me op te lopen. Ik neem je mee naar onbekende bestemmingen en verre verten. We bewandelen de ongebaande wegen, de olifantenpaden en gaan soms dwars door de velden. Je zult ongekende emoties ervaren soms subtiel, soms heftig en je leert ze te observeren. Je leert subtiele lichamelijke gewaarwordingen te onderkennen. Je gaat merken waar zich spanningen in je lichaam bevinden en raakt vertrouwd met manieren om je te ontspannen middenin de storm.


De reis die je maakt is de weg naar binnen. Wat achter je ligt en wat voor je ligt, is niets in
vergelijking met wat binnenin je is. Ik wil je leren om jezelf beter te leren kennen, om waardering tekrijgen voor jezelf en de vele mysteries waarmee het leven ons omgeeft. Als je zintuigen gevoelig genoeg zijn, ervaar je hoe je elke dag wordt geïnspireerd door wonderlijke krachten.

Wie ben ik dan wel om je dat allemaal te kunnen beloven? Ik ben Monique, de yogadocent
en schrijfdocent die je in verbinding wil brengen met wie je te diepste bent . Als yogadocent doe ik dat door middel van lichamelijke oefeningen en houdingen, door ademoefeningen en door jevertrouwd te maken met manieren om te mediteren.

Als schrijfdocent werk ik met luchtige en speelse schrijfoefeningen die je direct in je leven brengen. Beperkingen in tijd en hoeveelheid en de eenvoudige vormen zorgen ervoor dat je vrijuit kunt schrijven. Je luistert naar je hart en de inkt vloeit vanzelf. Samen met anderen deel je wat je geschreven hebt al is het is geen moeten; Als het te persoonlijk voor je is, mag je altijd passen.


Inmiddels geef ik meer dan 20 jaar yogales en het ontroert me telkens weer als ik zie wat er gebeurt als mensen ontspannen, weer in verbinding komen met voelen wat zich afspeelt in hun lichaam en leven, emoties weer toelaten. Het is alsof ze lichter worden en meer plezier beleven aan zichzelf en wie ze zijn. Datzelfde heb ik zelf ook meegemaakt : ik was perfectionistisch en nogal faalangstig. Nu vertrouw ik erop dat de dingen lopen zoals ze lopen en ik aanvaard mijn schaduwkanten en mijn gestuntel. Daardoor durf ik fouten te maken. Het zijn belangrijke leermomenten en ja, over de hilarische momenten die het soms opleverde kan ik nu mooie verhalen vertellen! Persoonlijke drama’s werden triomfen. Daarom blijf ik de grenzen van mijn comfortzone oprekken en blijft improviseren voor mij een levenskunst om te perfectioneren. In alles een beginner durven zijn biedt talloze avontuurlijke mogelijkheden. Loop je een eindje met me op?

Voor informatie over yogales of schrijfcafé Breda mail me gerust yogasterrebos@gmail.com of bel 0613286386

Monique Goedhart Smit