lotusbladeren
Balans in beweging

Yoga als levenskunst

Yoga maakt deel uit van de ayurveda, een eeuwige universele wijsheid die niet gebonden is aan plaats of tijd. Het is een gezondheidssysteem dat doorwerkt in alle aspecten van het leven: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het woord yoga betekent eenheid of verbinding.

Er wordt gewerkt aan balans tussen lichaam, geest en emoties. In de praktijk gebeurt dit door lichamelijke houdingen, ademoefeningen en meditatie. Als je begint met yogabeoefening merk je dat je lichaam daar direct op reageert. Ervaar je disbalans op lichamelijk of geestelijk niveau, dan zijn je organen, spieren en zenuwen niet met elkaar in harmonie. Ze kunnen elkaar zelfs tegenwerken. Het endocriene systeem (klierstelsel) bijvoorbeeld, kan onregelmatig worden en de efficiency van het zenuwstelsel kan dusdanig afnemen dat het tot ziekte leidt.

Yoga heeft als doel de diverse lichamelijke functies perfect op elkaar af te stemmen zodat ze samen werken aan het welzijn van het hele lichaam. De effecten van yoga ervaar je daarom ook op mentaal en emotioneel niveau. Veel mensen lijden aan fobieën en neuroses als gevolg van de stress die het leven van alledag oplevert. Met yogabeoefening ben je daar niet meteen vanaf maar je maakt wel kennis met een beproefde methode om ermee om te gaan. Door je yogapraktijk ontwikkelt je bewustzijn van de samenhang tussen emotionele, mentale en fysieke gesteldheden en hoe een verstoring op het ene niveau de andere niveaus kan beïnvloeden.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga: raja, hatha, jnana, karma, bhakti, mantra, kundalini, yoga nidra en kashmiryoga om er een paar te noemen. Belangrijk is dat iemand voor zichzelf de meest passende vorm vindt die aansluit bij zijn of haar specifieke behoeften. De meest bekende en wijdverbreide vorm is hatha yoga. Yogahoudingen kunnen het fysieke ongemak, opgebouwd gedurende een dag zitten achter de pc, weer verdrijven en ontspanningstechnieken kunnen helpen om het effect te vergroten van het momentje voor jezelf.

Kort gezegd: de dagelijkse praktijk van yoga omvat veel meer dan alleen fysiek oefenen: het is een manier van leven die je laat ervaren wat verstandelijk niet beredeneerd kan worden en die alleen levende kennis kan worden door de  praktijk en door ervaring. Eén ons praktijk weegt zwaarder dan tien ton theorie kun je zeggen.

Bovenstaand stukje is een vrije vertaling uit: Swami Satyananda Saraswati  (2013) Asana Pranayama, Mudra Bandha.  Munger, Bihar, India: pp. 1-5

Wil je beginnen met yogales en ben je benieuwd of het iets voor je is, kom dan eens een gratis proefles volgen bij yoga Sterrebos in Heusdenhout in Breda of in Jeugdland in Ulvenhout.  Ik wil je graag helpen om de principes van yoga te integreren in je dagelijkse leven. Wil je meer weten? Bel me dan voor uitgebreidere informatie 06 13286386 of kijk nog even verder op de site www.yogasterrebos.nl