In mijn woordsmidse smeed ik woorden tot zinnige taal.Schrijfcafe Breda

Teksten en recensies

In mijn schrijfatelier smeed ik woorden tot zinnige taal en maak ik informatie toegankelijk. Ik redigeer en schrijf teksten, essay’s, artikelen en schrijf gedichten. Al meer dan dertig jaar recenseer ik boeken voor NBD/Biblion. De laatste jaren recenseerde ik voornamelijk boeken over filosofie, yoga, meditatie, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Deze recensies zijn bedoeld als aanschafinformatie ten behoeve van de collectievorming van openbare bibliotheken. Veel ervan zijn terug te vinden bij bol.com.  Je vindt ze als je googelt met de combinatie Monique Smit, NBD|Biblion recensie en het trefwoord dat op het boek betrekking heeft.

 

Schrijfcafé Breda

Elke laatste donderdag van de maand van 14.00 – 16.00 uur, organiseer ik, soms in samenwerking met gastdocenten, het Schrijfcafé Breda in het Sterrebos of op een speciale bij de gelegenheid passende locatie. Aan de hand van een thema krijg je schrijfopdrachten. Je doet inspiratie op en kunt met andere schrijvers praten over je voortgang en tips uitwisselen. De sfeer is ongedwongen, de opdrachten zijn creatief en luchtig. De bijeenkomsten staan op zich, je kunt meedoen wanneer je wilt. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Beluister hier een en interview met mij over het schrijfcafé.

Workshops

Ik geef regelmatig schrijfworkshops voor mensen die hun verjaardag willen vieren, op teamdagen of zomaar omdat een groep mensen samen wil schrijven. Ik verzorg dan een inspirerende workshop met of zonder lunch en koffie en thee.  Zelf volg ik regelmatig schrijfworkshops om inspiratie op te doen. Zo volgde in in maart 2019 Schilderen met woorden https://www.queridoacademie.nl/masterclasses/workshop-schilderen-met-woorden/

Op 7 juli 2019 wordt deze workshop opnieuw gegeven  in Museum Meermanno in Den Haag.

Zelf heb ik erg genoten van deze workshop gegeven door Olga Majeau.

Dit is het verhaal dat ik schreef : https://medium.com/@queridoacademie/word-wie-ge-zijt-7abfd86e38fc

Tijdens de Week van de poëzie: (2015) Met zingen is de liefde begonnen was Omroep Brabant te gast bij ons. In het fragment zijn drie gedichten te horen van deelnemers en een kort interview.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/223811582/Week+van+de+poezie+Met+zingen+is+de+liefde+begonnen.aspx
Deelname is 15 euro, inclusief 2 consumpties. Neem zelf pen en papier of een laptop / tablet mee, er is gratis internet beschikbaar.

poeziedag 2016-2

Poeziedag 2016 Thema Herinneringen

 

De smaak te pakken gekregen? Op deze sites vind je andere locaties van schrijfcafé’s

http://shodo.nl/schrijven/Schrijfcafes_Nederland

 

Naar de website van Schrijfcafé Breda

 

Zorgethiek

Mijn masterthesis is te vinden op internet onder de titel ‘Presentie en emotie’. Het is een onderzoek naar de morele doorwerking van emotie in de praktijk van hulpverleners in de maatschappelijke zorg. Een bewerking van mijn thesis is opgenomen in het boek: ‘Buigzame zorg in een onbuigzame wereld over presentie als transitiekracht in de langdurige zorg. ‘Van prof. A.J. Baart en anderen (hoofdstuk 2: De praktijk: anders zorg geven, presentie beoefenen).

 

Op de website Zorgethiek.nu meer over menslievendheid, presentie en aandacht in de zorg.