winterdipje, winterblues of depressief? Yoga helpt.

van binnenuit de verbinding maken met de buitenwereld

Veel mensen hebben in de donkere dagen voor kerst last van somberheid, negatieve gevoelens en andere klachten zoals slapeloosheid of juist slaperigheid. Deze klachten kunnen duiden op een winterdepressie. Mildere vormen worden winterdip of winterblues genoemd. Op de site van het Fonds  Psychische Gezondheid kun je een test doen om er achter te komen wat het nu precies is, waar je last hebt van hebt.

Yogabeoefening kan ervoor zorgen dat de energie in het lichaam kan blijven doorstromen en dat je je van het denken naar het voelen toe beweegt. Rumineren (herkauwen, blijven malen, blijven piekeren) helpt je niet verder. Sterker:  je komt juist daardoor in een toestand terecht waarbij je voortdurend dezelfde dingen afvraagt terwijl het ‘antwoord’ niet te vinden is vanuit logica en rechtlijnig denken. Het verstand, doorgaans een instrument waar je op kunt bouwen, belemmert je dan juist om in open aandacht in het hier en nu te zijn.  Met yoga leer je bijvoorbeeld subtiele symptomen herkennen en prille fases van verstoring van balans en tekenen van ziekte waardoor je tijdig bij kunt stellen.

Je leert vanbinnenuit te voelen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld of je spanning vasthoudt in je nek of je schouders waardoor op den duur pijnklachten ontstaan. Je leert ook op te merken dat je op sommige momenten je adem vastzet, niet doorademt als zich spannende situaties voordoen op je werk of in andere domeinen van je leven.

Yogabeoefening is een bewustwordingsweg waar je vanuit een vriendelijke en open houding naar jezelf, telkens opnieuw mag leren.  Al die nieuwe ontdekkingen helpen je om steviger en met meer ontspanning in het leven te staan waardoor je beter bestand bent tegen stress. En dat is natuurlijk iets om blij van te worden…