... Aandachtig in het leven in verbinding met anderen...Wie ik ben

Ik ben Monique Smit en beoefen al meer dan 30 jaar yoga met hart en ziel. Mijn yogacentrum bestaat sinds 2000 en heet Yogapraktijk Sterrebos. Ik ben opgeleid door Hans ’t Hart van De Blikopener in Tilburg en door de docenten van Yogaopleiding Samsara in Bilthoven. Als vakspecialist recenseer ik boeken en andere media over yoga, meditatie, persoonlijke ontwikkeling en filosofie voor Nederlandse Bibliotheekdienst Biblion. Daarnaast ben ik zorgethica.

Ik ben lid van de Vereniging van Yogadocenten. Vanuit deze beroepsvereniging beveel ik yoga aan als goede preventieve manier van leven (lifestyle) bij zorgverzekeraars. Vergoeding van de kosten van yogales kan op basis van de volgende argumenten plaatsvinden:

 
  1. Leren luisteren naar je lijf gebeurt met yoga op dagelijkse basis, preventie eis nummer één en yogabeoefening  als een goede gewoonte, kan gemakkelijk in het persoonlijke dagritme worden ingepast.
  2. Yoga kan groepsgewijs én individueel worden beoefend, leent zich goed om telkens op licht organisatorische basis te worden opgefrist , zonder zware inbreuken op het persoonlijke leven.
  3. Yoga kan een leven lang voortgaan, ook met afnemende lichamelijke mogelijkheden, het is realistische preventie, mensen zélf houden in het lijf gaande wat kan, ook als ze op hoge leeftijd komen. Dus de kern van waarom op een bewuste manier bewegen zo goed is:  mensen ondersteunen hun eigen vitaliteit, ook als zij oud en zeer oud zijn.
 

Cursussen

Ik geef les in hatha yoga. Daarnaast volg ik regelmatig yogabijscholingen en loop ik stage bij collega’s op het gebied meditatie, ontspanning en mindfulness om methoden en technieken door te kunnen geven aan cursisten. Ik specialiseerde me in pranayama bij Douwe Tiemersma en deed de afgelopen jaren bijscholingen en workshops in Kashmiryoga, Restorative yoga, Iyengar yoga, yoga nidra en klankschalen bespelen. Kashmiryoga is een benadering waarmee het lichaam elastischer en gevoeliger wordt en waardoor je je energetische mogelijkheden vergroot. Restorative yoga is een vorm die geen inspanning vraagt en vooral geschikt is bij herstel van ziekte en als er meer behoefte is aan zachtheid en ontspanning. Yoga nidra is een vorm van yoga waarmee een diepe ontspanning kan worden bereikt.

 

Schrijfopleidingen volgde ik Bij Fontys Hogeschool in Tilburg; Journalistiek en Literair schrijven. In 2019 volg ik de verdiepingscursus Creatief Schrijven 2 aan de Querido Academie in Amsterdam. In 2017-2018 volgde ik een jaar Graduate School aan de Universiteit voor Humanistiek. Ik schreef een review over de waarde van creative writing voor ouderen en een onderzoeksvoorstel.

 

Omdat het leven voorwaarts geleefd wordt maar achterwaards begrepen, zoals Kierkegaard het zo mooi uitdrukt, volgde ik een cursus autobiografisch schrijven bij het Instituut voor Biografiek. Ook deze cursus droeg bij aan zelfinzicht, richting, verbinding en bezieling. Sinds juni 2014 ben ik gecertificeerd  Shodo cursusleider van Creatief Dagboekschrijven. In de cursus Luisteren naar je pen deel ik graag mijn liefde en passie voor het schrijven. In oktober 2014 volgde ik de Shodotraining Reisleider Innerlijk Pelgrimeren. In deze cursus ga je met mij als reisgids al schrijvend op weg naar je hart.

 

In Schrijfcafé Breda kun je elke laatste donderdag van de maand meedoen met speelse schrijfoefeningen met telkens een ander thema.

Diverse creatieve workshops en online trainingen Art Journaling en Fotografie volgde ik bij Marit Barendse en Else Kramer.

 

Masteropleiding Zorgethiek

Ik ben universitair geschoold (master) in de Geesteswetenschappen, studierichting Zorg, Ethiek en Beleid aan de Universiteit van Tilburg. De zorgethiek zet de relatie tussen cliënt en zorgverlener op de eerste plaats en stelt dat goede zorg pas kan worden gegeven als het verhaal van de ander werkelijk wordt gehoord.

 

Mijn masterthesis is te vinden op internet onder de titel ‘Presentie en emotie’. Het is een onderzoek naar de morele doorwerking van emotie in de praktijk van hulpverleners in de maatschappelijke zorg. Een bewerking van mijn thesis is opgenomen in het boek: ‘Buigzame zorg in een onbuigzame wereld over presentie als transitiekracht in de langdurige zorg. ‘Van prof. A.J. Baart en anderen (hoofdstuk 2.3).

Op de website Zorgethiek.nu meer over menslievendheid, presentie en aandacht in de zorg.