Smakelijke herinneringen

345

 

Op de Volksuniversiteit Breda volgde ik aan het begin van 2013 de cursus levensverhalen schrijven van Karen Meijs. Aan de hand van luchtige schrijfoefeningen gaan we terug in de tijd. Persoonlijke herinneringen die al een beetje waren weggezakt, worden met het beschrijven ervan weer ‘afgestoft’ en helder en ja, dan is het alsof je naar de film kijkt van je eigen leven. Een film in prachtige nostalgische kleuren waarin alles wordt teruggebracht tot de essentie. Een film die je blij en weemoedig tegelijk maakt.

Een van de opdrachten was: denk eens terug aan een maaltijd van vroeger die je je nog goed kunt herinneren en schrijf daarover. Schrijf ononderbroken verder tot de wekker gaat.  Mijn verhaal gaat over mijn vader, Walter Smit die achter het fornuis een van de favoriete recepten uit zijn repertoire maakt: Estuvade. Wij dachten dat deze naam een van zijn lieve verzinsels was maar er blijkt echt een gerecht te bestaan dat zo heet: Estofado, een catalaanse stoofschotel. Ik heb het verhaal opgestuurd naar De Stem waar Rosé Lokhoff rubriek Het Brabants kookboekske heeft en daarop kreeg ik een telefoontje: ‘Zou je dit recept voor ons willen koken?’ Vanzelfsprekend nam ik de uitdaging met plezier aan  en op 24 april komt dan de journalist (“ik ben een gezonde Hollandse jongen van 100 kilo) en de fotograaf/filmer R on Machielse dineren. Ik haal de lekkerste ingrediënten in huis en heb het gevoel dat mijn lieve pap in me is gevaren wanneer ik het heerlijke gerecht klaarmaak.  Alles maar dan ook alles is perfect op smaak, de zon schijnt zodat we buiten kunnen eten en het is een en al gezelligheid.

Op het filmpje kun je zien hoe het gerecht gemaakt wordt!

http://www.bndestem.nl/video/Tag/kookboekske#1.3805710

http://issuu.com/kaatjechocolaatje/docs/volksuniversiteitvoorjaar2013/ Digitale verhalenbundel van de Volksuniversiteit en Karen Meijs

Bijzonder is dat Karen en ik sinds april samenwerken in het Schrijfcafé Breda dat elke laatste donderdag van de maand gehouden wordt in het Hijgend Hert.