Schrijfworkshop voor zorgprofessionals

retourelfjes2

 

Schrijfworkshop voor zorgprofessionals over Dienend Leidinggeven

Zorgprofessionals in België nemen deel aan een programma van permanente vorming.

In het kader van de cyclus: Uitdieping van leiderschapsbrillen werd ik uitgenodigd  om in het Kasteel van Brasschaat een workshop Creatief schrijven te geven aan 20 leidinggevenden van Psychiatrisch Ziekenhuis Betaniënhuis. In dit ziekenhuis worden psychiatrische patiënten verzorgd met verschillende klachten. Er wordt gezorgd voor een dagelijks ritme in een groene omgeving. In therapieën wordt gewerkt aan inzicht en eigenwaarde. Er is sprake van patiëntgerichte, vraaggerichte zorg en belangrijke waarden zijn: Openheid, betrokkenheid en voortdurend werken en innoveren om cliënten een goed verblijf te kunnen bieden.

Dienend leiderschap.

De focus van de cursusdag lag op Dienend leiderschap.

Bij de voorbereiding van deze workshop werd ik geïnspireerd door het boek Dienend Leiderschap van Roeland Broecaert waarin hij veel praktische tips geeft en achtergrondinformatie over leiderschap gebaseerd op het abc van medewerkerbehoeften;

Autonomie: een medewerker wil in bepaalde mate zelf kunnen bepalen wat hij doet en hoe hij iets doet, Binding met een doel; een medewerker wil bijdragen aan een – ook voor hem of haar- zinvol doel en wil zich verbonden voelen met het team en de organisatie, Competentie: een medewerker wil ergens goed in zijn. Mij lijkt het allerbelangrijkste, dat een medewerker zich gewaardeerd weet om zijn kwaliteiten als zorgprofessional en de relatie die hij met zijn patiënten weet op te bouwen.

 

Reflecteren op

De kernwaarden van de Emmaüsgroep waar het Psychiatrisch Ziekenhuis deel van uitmaakt zijn: gastvrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit, samenwerken, kwaliteit, duurzaamheid, openheid en integriteit.   In de schrijfopdrachten heb ik ook deze waarden voor ogen gehouden en daarbij de nadruk gelegd op reflectie op persoonlijk leiderschap en op het ontdekken en formuleren van een eigen visie. Welke eigenschappen heb jij om een dienend leider te kunnen zijn? Waar geloof je in en hoe inspireer je je medewerkers? Hoe geef je aandacht aan talent?

 

Begrenzing in hoeveelheid en tijd

Hoewel de deelnemers niet gewend waren om op deze manier te reflecteren, is het voor de meesten een positieve kennismaking geweest met creatief schrijven. Door de schrijftijd of de hoeveelheid tekst te begrenzen konden zij eenvoudig contact maken met hun gevoelens en gedachten over een situatie. Met het leren benoemen van drijfveren, overtuigingen en gevoeligheden hebben zij in deze workshop geleerd hoe zij zichzelf daarmee kunnen dienen en hun eigen innerlijke processen.

Aan het eind van de ochtend vraag ik de deelnemers een ‘elfje’ (gedichtje in elf woorden) te schrijven over hun ervaring met deze schrijfworkshop. De resutaten zijn op de foto boven het blog te lezen. Hoewel het schrijven over persoonlijke zaken voor de deelnemers werd ervaren als  ‘uit de comfortzone stappen’ , werd het voorlezen aan elkaar en delen van de teksten ook als inspirerend ervaren en als een toegankelijke methode om uit te wisselen.