Ontdek met creatieve schrijftechnieken wat er onder de oppervlakte bij je leeft.Creatief schrijven

Luisteren naar je pen

Tijdens de cursus leer je via speelse schrijftechnieken herinneringen en gevoelens in woorden te vangen. Deze vorm van schrijven is een mooie manier om  wegen naar je hart te bewandelen. Hij geeft je houvast om luchtig te reflecteren op je leven. Je hoeft niet chronologisch te zijn en niet volledig. Je hoeft geen samenhangend levensverhaal te schrijven. De samenhang ontstaat vanzelf. Al schrijvend over alles wat je beweegt word je je bewust van je diepere beweegredenen. Door te luisteren naar de stukjes tekst van je medecursisten kom je in verbinding met hen. Teksten en belevingen delen zorgen voor een gevoel van verbondenheid. De overeenkomsten en verschillen verruimen je blik en juist dat werkt bevrijdend. Je bent zelf vrij om iets wel of niet te delen.

 

Wanneer

In september in het Sterrebos begint er een nieuwe cursus Luisteren naar je pen.

De data zijn:

Luisteren naar je pen 1: september en oktober

Luisteren naar je pen 2: oktober, november en december

 

Op zaterdag 14  september 2019 kun je van 10.00 tot 12.00 bij mij  komen ‘proeven’ van deze schrijfvorm.

Op diverse plaatsen in het land kun je eveneens kennismaken met deze inspirerende schrijfmethode van Shodo

Andere locaties waar deze cursus gegeven wordt vind je op https://shodo.nl/in_de_buurt/

Wil je meer weten over schrijfcursussen? Kijk dan op  http://www.schrijvenonline.org/

 

 

Shodo gecertificeerd cursusleider

Deze schrijfmethode is ontwikkeld door Christine de Vries van Shodo. Christine geeft  al jarenlang cursussen en trainingen creatief dagboekschrijven en heeft inmiddels al heel wat gecertificeerde trainsters met unieke vaardigheden de wereld in laten gaan. Dit jaar bestaat haar opleiding 25 jaar. Ter ere van dit jubileum loopt er een bijzonder project over dagboekschrijven: https://shodo.nl/dagboekschrijven_kaartproject/

 

Alles wat ik geleerd heb in de training is voor mij een rijke inspiratiebron. In heel Nederland en in België wordt deze cursus gegeven door gecertificeerde trainers. Ik ben één van deze trainers.

 

 

 

Voor wie

Voor iedereen die het leuk vindt om met anderen te schrijven en fragmenten uit het eigen leven vast te leggen. Je hoeft geen schrijfervaring te hebben maar wel de wens om naar je hart te luisteren.

 

Wat leer je

Je leert aandacht schenken aan wat er op diepere lagen in je leeft en daar woorden aan te geven. Door te focussen op fragmenten uit je leven, krijg je meer zicht op het geheel. Door je verhaal te delen met anderen kom je ‘in de wereld’. Soms dienen zich thema’s aan die je allang vergeten was en die toch zinvol zijn om over te reflecteren en te delen. Niets hoeft, alles mag. Schijnbaar onbelangrijke belevenissen kunnen winnen aan betekenis. Je leert zin geven aan je eigen leven.

 

Verbinding

Het mooie aan de cursus Luisteren naar je pen is dat hij je in verbinding brengt met jezelf en met anderen . Met het delen van je teksten geef je iets van je binnenwereld prijs. Dat is niet altijd even makkelijk  maar juist daardoor leer je je menselijkheid te omarmen en die van je medecursisten. Met speelse oefeningen leer je woorden geven aan grote en kleinere thema’s in je leven en zie je patronen zichtbaar worden door de taal heen. Je ervaart dat het juist de kwetsbaarheid is, die ons verbindt en die ons gezamenlijke kenmerk is.

 

Kosten

€225,- inclusief koffie en thee

Aanmelding en informatie: yogasterrebos@gmail.nl

 

Innerlijk pelgrimeren 

Schrijvend op weg gaan naar je hart. Onderweg zijn met reisgenoten en genieten van het landschap van je eigen natuur.  Een pelgrimstocht op papier maken. Met creatieve schrijftechnieken ontdekken waar je verlangens over gaan en welke dromen er bij je leven.

 

Voor wie

 Voor iedereen die schrijvend de rust en de stilte in zichzelf wil ontdekken en de wereld met nieuwe ogen wil leren bekijken. Schrijfervaring is niet nodig. Je hoeft alleen maar  de stappen naar je hart te zetten. De ziel gaat te voet.

 

Wat leer je

Je leert waar je nu staat en vandaaruit ga je – met je hart als kompas- op reis. Onderweg werk je met het labyrint als symbool voor de levensweg. Welke bagage neem je mee? Je leert jouw waarden en diepere beweegredenen kennen en gaandeweg openen de deuren naar je binnenwereld zich.

 

Kosten €350,- inclusief maaltijden, drankjes en 4 overnachtingen

 

Midweek in oktober in natuurgebied Kampina in Oisterwijk  (precieze datum wordt nog vermeld)

 

Via deze link naar de site van Christine de Vries,  vind je alle adressen in Nederland waar deze cursus wordt gegeven. https://shodo.nl/lijst-basiscursus-luisteren-naar-je-pen/

 

 

 

 

Aanmelding en informatie: yogasterrebos@ziggo.nl Monique Smit, docent creatief schrijven en yogadocent www.yogasterrebos.nl  tel. 076-5810870 of  06-13286386

 

 

Mijn missie

Mijn missie met de cursussen Luisteren naar je pen en Innerlijk pelgrimeren  is (dezelfde als in mijn yogapraktijk) mensen in verbinding te brengen met zichzelf, met elkaar en daarmee met iets hogers, het magische, dat wat ons menselijke denken overstijgt en wat ons samen verbindt. De oorspronkelijke betekenis van het woord ligare is verbinden. Het is de kunst om ons telkens opnieuw in alle openheid weer met de ander te verbinden. Als tijdgenoten, tochtgenoten reizen we samen door het leven hier en nu op aarde. Wat zou het fijn zijn als we dat open en zonder angst kunnen doen.
Om met de Zuid-Afrikaanse dichter Marianne Williamson te spreken:
‘Als we van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.’