Hoe werkt creativiteit?

Print

Door fantasievol denken creatief bijdragen aan de samenleving

 

Je kunt veel leren over succes van kunstenaars die de moed hadden om te kiezen voor een leven in de kunst.  Ik heb vandaag een korte aanschafinformatie gemaakt over:

Denk als een kunstenaar. Iedereen kan creatief zijn door Will Gompertz

De auteur zocht antwoord op de vragen: ‘Hoe krijgen we ons aangeboren creatieve talent aan de praat? Hoe scheppen we die moedige en originele concepten die extra waarde geven aan ons leven en misschien ook wel aan de hele wereld? Hoe kunnen we het element ontdekken dat de verbeeldingskracht voedt?’

 

Hij laat zich bij het vinden van antwoorden leiden door wat hij zelf heeft ervaren in de wereld van schrijvers, musici, regisseurs en acteurs en laat zien hoe zij hun fantasie voeden en productief weten te maken. Bij  het observeren van de karaktertrekken van creatieve, succesvolle mensen, ziet hij dat ze allemaal een paar duidelijk identificeerbare trekken gemeen hebben.  De manier waarop ze werken is zo kenmerkend dat je ervan leert hoe een creatieve geest werkt die maximaal functioneert.

 

Aan de hand van specifieke eigenschappen maakt hij duidelijk op welke wijze vernieuwende mensen hun fantasie voeden en productief weten te maken.  Elk hoofdstuk beschrijft een benadering of houding die essentieel is voor het creatieve proces.  Het gaat daarbij om de manier van werken en – de essentie- hoe iedereen die manier kan leren toepassen. In een humoristische, makkelijk leesbare, verhalende stijl worden de eigenschappen van beroemde kunstenaars onder de loep genomen en krijgen we zicht op het belang van onder meer nieuwsgierigheid en ondernemerschap en nog veel meer kwaliteiten die ingezet kunnen worden.

 

Creatief zijn en het gebruiken van verbeeldingskracht zijn belangrijk omdat slimme apparatuur steeds meer gaat overnemen van mensen maar tegen verbeeldingskracht is geen enkele computer opgewassen! Creativiteit is de bevestiging dat we leven en laat zien dat we met de tastbare wereld verbonden zijn als de verwezenlijking van onze ideeën stelt de auteur. Daarnaast blijft het belangrijkste dat iets je raakt, dat je liefhebt, hoopt, siddert, leeft…De laatste uitspraak is van Rodin en ik ben het helemaal met hem eens.

De combinatie van kunsthistorische kennis, psychologisch inzicht en leesbare taal maakt dit boek tot een inspirerend en illustratief werk over het succesvol inzetten van creativiteit.