Gedichtendag 2017 in Breda

poezieweek

Schrijfcafé Gedichtendag Humor

Hijgend Hert, Pasbaan 7, Breda

van 2 tot 4 uur

 

 

Gedichtendag 2017

Humor is een verademing als het even moeilijk is, het relativerende grapje dat precies op het juiste moment wordt gemaakt. Humor werkt als een vlieger die je vouwt  van alles wat zwaar is en die je meegeeft aan de wind; alles wordt lichter. Een hartelijke lach werkt bevrijdend. Het is alsof de zon plotseling doorbreekt. Humor is het allerbeste medicijn en grappige gedichten zijn daarom pareltjes voor je gezondheid.

Met Gedichtendag (26 januari) gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag wordt  sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam en is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen.  Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer. Vanzelfsprekend sluiten we hier met Schrijfcafé Breda graag op aan.

 

Humor

Gaan humor en gedichten wel samen?   Gedichten worden eerder met ernst dan met humor geassocieerd. Het verdriet is eindeloos en de liefde hopeloos. Toch valt er heel wat af te lachen bij het lezen van poëzie.  Soms kun je schateren bij een kolderiek nonsensgedicht of ontstaat er een brede grijns omdat je iets herkent  van de verwarrende situatie die de dichter beschrijft. Humor werkt  ontwapend en juist daarom kan het in gedichten worden ingezet. Het werkt perfect  om de spot te drijven met maatschappelijke wantoestanden.  Met lichtheid wordt het mogelijk om tegenstellingen te laten zien en om op een luchtige manier onrecht aan te klagen.

 

Lichtheid

Soms is het een kwestie van er net even anders tegenaan kunnen kijken om de grap ergens van in te zien. Het is de kunst om dat waterdunne moment in woorden te vangen.  Soms moet je snel zijn om iets tragisch net op tijd om te buigen tot iets komisch.  Italo Calvino zegt dat je oefening nodig hebt om je met lichtheid langs de glooiende oppervlakten van het leven te bewegen.  Als je die kunst beheerst kun je zware onderwerpen op een luchtige manier bespreken. Humor in poëzie kan ook wat ongemakkelijk zijn: valt hier wel om te lachen? Dichters gebruiken humor ook in de vorm van ironie of spot om soms toch wel ernstige zaken aan te kaarten. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders. In gedichten kun je humor als wapen inzetten: een wapen om het leven met alles erop en eraan te omarmen en te laten zien dat er hoop is.  Dat elk moment kan de zon doorbreken kan en dat je zomaar in lachen kunt uitbarsten omdat de humor -netzoals de liefde-  door alle lagen heen altijd weer zal schitteren en je mild zal maken. We nodigen je van harte uit om mee te oefenen op gedichtendag in lichtheid, plezier en poëzie.

Wil je meedoen? Stuur dan even een berichtje naar yogasterrebos@gmail.com of kom gewoon naar het Hijgend Hert op 26 januari 2017

 

Graag tot volgende week,
Monique