Schrijfdag

Op zondag 15 september kun je weer deelnemen aan de Schrijven Magazine Schrijfdag in Diemen. Je kunt deelnemen aan diverse workshops en lezingen. Veel plezier alvast!

Luisteren naar je pen, introductieochtend

Luisteren naar je pen

Ontdek met eenvoudige creatieve schrijftechnieken de rijkdom van je innerlijke wereld. Door korte speelse schrijfoefeningen leer je aandacht geven aan wat er voor jou  echt toe doet. Al schrijvend wordt duidelijk wat er bij je leeft en hoe je daar woorden aan kunt geven.
Dat brengt je in verbinding met jezelf en, door het (vrijblijvend) delen, ook met anderen. Je haalt via speelse schrijfoefeningen herinneringen naar boven en ontdekt jouw vergeten schatten! Cursus 1 (basis) en 2 (vervolg) zijn apart te volgen.
 
Werkwijze
We werken met associaties, tekstfragmenten en beeldmateriaal als inspiratievorm. 
Het aantal deelnemers per groep is maximaal 8 personen.
 
Kosten €180,-  
Data : Cursus 1 start op dinsdag 17 sept. van 19.30-21.30
            Cursus 2 start op dinsdag 24 sept. van 19.30-21.30
De lessen zijn eenmaal per 2 weken
 
Op 14 september kun je kennismaken met deze schrijfvorm
 
Waar  Sterrebos 175, Breda 
 
Aanmelding en informatie: yogasterrebos@gmail.nl
Monique Smit, docent creatief schrijven en yogadocent www.yogasterrebos.nl  tel. 076-5810870 of  06-13286386
 

Yogales in Breda en Ulvenhout

Zomeryoga

Namasté. Breda, 30 mei 2019, Vanaf maandag 8 juli kun je meedoen met de Zomeryoga. Vooraf aanmelden graag. Stuur een mailtje naar yogasterrebos@gmail.com of appje naar 0613286386 Kosten: 11 euro per les. Contant betalen svp.
Lestijden: Maandags en woensdags om 10.00 uur en om 20.00 uur. Het zomerrooster geldt tot en met woensdag 14 augustus. 
Adres: Sterrebos 175, 4817 SE Breda
www.yogasterrebos.nl
liefs, Monique

Jaarwisseling als warme experience in Natuurvriendenhuis Morgenrood in Oisterwijk

 

Schrijfworkshop Introductie Luisteren naar je pen

 

Vier de jaarwisseling samen met Floor Smit, met mij, Monique en enthousiaste workshopleiders in natuurgebied De Kampina met creatieve workshops, yoga, meditatie, kampvuur, marshmallows en nog veel meer. We wuiven het oude jaar uit met een workshop Luisteren naar je pen en  luiden het nieuwe jaar in met een gezellig feestje op de 31ste.

 

De schrijfworkshop is voor iedereen die het leuk vind om te schrijven. Monique: ‘Schrijven geeft mij richting en zorgt voor verbinding met mezelf en met anderen. De liefde en passie voor schrijven deel ik graag.’

Op 31 december verzorg ik een introductieworkshop Luisteren naar je pen, een mooie methode om creatief te schrijven over alles wat je bezig houdt, ontwikkeld door Christine de Vries van Shodo. Via korte speelse schrijfoefeningen ontdek je de rijkdom van je innerlijke wereld en leg je fragmenten uit je leven vast.

 

Gedachten, gevoelens en herinneringen worden op een luchtige wijze naar boven gehaald. We werken met associaties, tekstfragmenten en beeldmateriaal als inspiratievorm. Schrijfervaring is niet nodig, wel de bereidheid om te luisteren naar je hart. Als schrijvend ontdek je wat er op diepere lagen bij je leeft en daar woorden aan te geven. Dat brengt je in verbinding met jezelf en door het (vrijblijvend) delen ook met anderen.

 

Laat je verrassen door deze en andere fijne creatieve workshops!Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar Floor Smit: floor_smit@hotmail.com. Kijk voor meer informatie op de site van You Experience  https://you-experience.com/

Yoga integreren in je dagelijkse leven

 

Dagelijkse yogapraktijk

 

Op maandag 20 augustus beginnen de yogalessen weer in mijn praktijk Yoga Sterrebos in Breda. In de vakantie heb ik weer yogales mogen geven aan het meer van Annecy. Dat was fijn om te doen; zoveel enthousiaste mensen, jong en oud bij elkaar in de schaduw van de boom. Het inspreken van de oefeningen ging in een apart taaltje, een soort ‘Franglais’, een mengelmoes van Frans en Engels. Natuurlijk is het heerlijk om yoga te doen in je vakantie maar hoe integreer je al die fijne yogaoefeningen in je dagelijkse leven?

 

Dat is een vraag die me vaak gesteld wordt. Er is geen standaard antwoord op te geven. Als je het op kunt brengen om de dag te beginnen met een paar eenvoudige oefeningen, heb je daar de hele dag profijt van. Laat je lichaam je leraar zijn. Leer ernaar te luisteren tijdens de oefeningen. Zo’n yogasessie aan het begin van de dag geeft energie en zorgt ervoor dat je geconcentreerd bent.

 

Wil je liever ‘s avonds yoga doen dan kan dat helpen om de spanningen van de dag los te laten en je zult er lekker door slapen. Bij regelmatige beoefening van yoga wordt niet alleen het lichaam soepeler maar ook je geest. Yoga zorgt voor eenheid. De letterlijke betekenis is: ‘verbinding’. Je brengt je lichaam en geest met elkaar in evenwicht. Zo merk je al na 8 weken dagelijks oefenen dat de kwaliteit van je slaap erop vooruitgaat. Twintig minuten yoga per dag verbetert de werking van je hersenen die heel wat informatie te verwerken krijgen. Een vast tijdstip kiezen voor je yogaoefeningen, jouw eigen yoga-uur, helpt je om er een vaste routine in je leven van te maken. Kies voor een tijdstip één of twee uur na een maaltijd. Als je ‘s morgens oefent kun je vooraf een banaan of een ander stuk fruit eten. Drink niet teveel voor of tijdens je yogaseries Dat kan nogal op je maag drukken. Yoga begint met bewust ademen. Daar kun je mee beginnen: je aandacht brengen naar je adembeweging en voelen waar je je adem kunt waarnemen in je lichaam.

 

Voor het opbouwen van een serie yogahoudingen die bij jou passen, kun je bij mij yogales volgen. Je leert dan welke volgorde je aan kunt houden bij het oefenen en hoe bij elke houding een contrahouding hoort. Er is nog veel meer over de houdingen en yogapricipes te zeggen maar het allerbelangrijkste is: zelf ervaren wat yoga doet voor jou; hoe yogahoudingen voelen, hoe adem en houding samenwerken, hoe adem en bewegen samenwerken. Elk lichaam is uniek en daarom is de yogaweg voor iedereen weer anders. Het is een weg van ervaren, leren voelen, observeren. Ik hoop je van harte te ontmoeten op de yogaweg. Wil je meer weten over lestijden van Yoga Sterrebos, kijk dan even elders op de site www.yogasterrebos.nl of bel me gerust Namasté, Monique Smit