Recensie Hatha yoga van Ram Jain en Kalyani Hauswirth-Jain

Recensie Hatha Yoga

Met yoga cultiveer je wilskracht en overwin je angsten en andere mentale belemmeringen. Hatha betekent ‘koppig’ of ‘krachtig’ en beoefening van yoga brengt je in balans. Het uiteindelijke doel is ‘verenigen’ en dat is dan ook de letterlijke betekenis van het woord Yoga. Ik mocht voor de Nederlandse Bibliotheekdienst Biblion dit boek recenseren dat bedoeld is ter verdieping van je al aanwezige basiskennis en om yoga onderdeel van je dagelijkse leven te maken. Daarnaast is het voor yogadocenten een handige gids bij het samenstellen van yogalessen. Het leert je de yogahoudingen en de effecten op gezondheid en welzijn van yogabeoefening.

 

Eeuwenoude principes

De auteurs delen traditionele vedische kennis die in India mondeling wordt doorgegeven. De eeuwenoude klassieke principes van yoga worden op een moderne manier uitgelegd. Een van de auteurs is oprichter van de Arhanta Yoga ashrams in India en Nederland en hoofdleerkracht van verschillende lerarenopleidingen van Hatha Yoga, de tweede auteur is zijn vrouw en eveneens yogadocent.  Het boek bestaat uit vijf delen; deel 1 geeft duidelijke uitleg over de yoga filosofie als pad waarmee we ons van ons ware Zelf bewust kunnen worden. De traditionele Indiase geschriften beschrijven hoe lichaam en geest kunnen worden getraind en hoe door één of meerdere yogapaden te volgen, het doel van Zelfverwerkelijking bereikt kan worden; deel 2 gaat in op de medische feiten en de effecten van regelmatige beoefening van hatha yoga, waarbij de systemen van het lichaam aan bod komen, organen, klieren en de chakra’s; deel 3 geeft richtlijnen voor een effectieve beoefening. Deel 4 bevat de basisstructuur van een oefenprogramma; deel 5 geeft yogaprogramma’s op maat. Compleet en helder overzicht met duidelijke instructies.

ISBN 9789088401961

Monique Smit, januari 2020

Yoga, de kunst van ontspannen leven

Yoga als levenskunst

Yoga maakt deel uit van de ayurveda, een eeuwige universele wijsheid die niet gebonden is aan plaats of tijd. Het is een gezondheidssysteem dat doorwerkt in alle aspecten van het leven: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het woord yoga betekent eenheid of verbinding.

Er wordt gewerkt aan balans tussen lichaam, geest en emoties. In de praktijk gebeurt dit door lichamelijke houdingen, ademoefeningen en meditatie. Als je begint met yogabeoefening merk je dat je lichaam daar direct op reageert. Ervaar je disbalans op lichamelijk of geestelijk niveau, dan zijn je organen, spieren en zenuwen niet met elkaar in harmonie. Ze kunnen elkaar zelfs tegenwerken. Het endocriene systeem (klierstelsel) bijvoorbeeld, kan onregelmatig worden en de efficiency van het zenuwstelsel kan dusdanig afnemen dat het tot ziekte leidt.

 

Yoga heeft als doel de diverse lichamelijke functies perfect op elkaar af te stemmen zodat ze samen werken aan het welzijn van het hele lichaam. De effecten van yoga ervaar je daarom ook op mentaal en emotioneel niveau. Veel mensen lijden aan fobieën en neuroses als gevolg van de stress die het leven van alledag oplevert. Met yogabeoefening ben je daar niet meteen vanaf maar je maakt wel kennis met een beproefde methode om ermee om te gaan. Door je yogapraktijk ontwikkelt je bewustzijn van de samenhang tussen emotionele, mentale en fysieke gesteldheden en hoe een verstoring op het ene niveau de andere niveaus kan beïnvloeden.

 

Er zijn veel verschillende vormen van yoga: raja, hatha, jnana, karma, bhakti, mantra, kundalini, yoga nidra en kashmiryoga om er een paar te noemen. Belangrijk is dat iemand voor zichzelf de meest passende vorm vindt die aansluit bij zijn of haar specifieke behoeften. De meest bekende en wijdverbreide vorm is hatha yoga. Yogahoudingen kunnen het fysieke ongemak, opgebouwd gedurende een dag zitten achter de pc, weer verdrijven en ontspanningstechnieken kunnen helpen om het effect te vergroten van het momentje voor jezelf.

 

Kort gezegd: de dagelijkse praktijk van yoga omvat veel meer dan alleen fysiek oefenen: het is een manier van leven die je laat ervaren wat verstandelijk niet beredeneerd kan worden en die alleen levende kennis kan worden door de  praktijk en door ervaring. Eén ons praktijk weegt zwaarder dan tien ton theorie kun je zeggen.

Bovenstaand stukje is een vrije vertaling uit: Swami Satyananda Saraswati  (2013) Asana Pranayama, Mudra Bandha.  Munger, Bihar, India: pp. 1-5

 

 

Wil je beginnen met yogales en ben je benieuwd of het iets voor je is, kom dan eens een gratis proefles volgen bij yoga Sterrebos in Heusdenhout in Breda of in Jeugdland in Ulvenhout.  Ik wil je graag helpen om de principes van yoga te integreren in je dagelijkse leven. Wil je meer weten? Bel me dan voor uitgebreidere informatie 06 13286386 of kijk nog even verder op de site www.yogasterrebos.nl

mini pelgrimage

mini pelgrimage en schrijfretraite in Hotel Mastbosch

 

 

Mini pelgrimage; schrijvend op weg naar je hart

Op 28 november aanstaande wordt er in Hotel Het Mastbosch in Breda van 14.00 – 16.30 uur Schrijfcafé Breda gehouden. Het thema is de reis naar binnen. Al schrijvend gaan we op zoek naar herinneringen en associaties over onze altijd groene binnenwereld.

De reis van de pelgrim staat symbool voor de levensreis. De weg is als een labyrint; een doorlopende slingerende weg naar de kern. Vroeger werd het labyrint als meditatieve weg gebruikt voor hen die de fysieke pelgrimstocht niet konden maken. Je bent onderweg maar tegelijkertijd is het ook een reis naar binnen. Dat is precies wat we tijdens deze mini schrijfretraite gaan doen: we maken de reis naar ons eigen centrum.  Tijdens deze schrijfmiddag wordt je in beweging gezet en krijg je schrijfoefeningen die je helpen op je pad naar binnen. Vanzelfsprekend maak je ook de beweging weer naar buiten. We schrijven samen en delen onze teksten als we willen. Zo volgen we schrijvend het pad terug. Kosten zijn 15 euro inclusief 2 consumpties. Aanmelden kan bij Monique Smit, tel.0613286386 Email goedsmit@gmail.com  www.yogasterrebos.nl

Schrijfdag

Op zondag 15 september kun je weer deelnemen aan de Schrijven Magazine Schrijfdag in Diemen. Je kunt deelnemen aan diverse workshops en lezingen. Veel plezier alvast!

Luisteren naar je pen, introductieochtend

Luisteren naar je pen

Ontdek met eenvoudige creatieve schrijftechnieken de rijkdom van je innerlijke wereld. Door korte speelse schrijfoefeningen leer je aandacht geven aan wat er voor jou  echt toe doet. Al schrijvend wordt duidelijk wat er bij je leeft en hoe je daar woorden aan kunt geven.
Dat brengt je in verbinding met jezelf en, door het (vrijblijvend) delen, ook met anderen. Je haalt via speelse schrijfoefeningen herinneringen naar boven en ontdekt jouw vergeten schatten! Cursus 1 (basis) en 2 (vervolg) zijn apart te volgen.
 
Werkwijze
We werken met associaties, tekstfragmenten en beeldmateriaal als inspiratievorm. 
Het aantal deelnemers per groep is maximaal 8 personen.
 
Kosten €180,-  
Data : Cursus 1 start op dinsdag 17 sept. van 19.30-21.30
            Cursus 2 start op dinsdag 24 sept. van 19.30-21.30
De lessen zijn eenmaal per 2 weken
 
Op 14 september kun je kennismaken met deze schrijfvorm
 
Waar  Sterrebos 175, Breda 
 
Aanmelding en informatie: yogasterrebos@gmail.nl
Monique Smit, docent creatief schrijven en yogadocent www.yogasterrebos.nl  tel. 076-5810870 of  06-13286386
 

Yogales in Breda en Ulvenhout